اهمیت والدین در اسلام
قُلْ تَعالَوْا أَتْلُ ما حَرَّمَ رَبُّكُمْ عَلَيْكُمْ أَلاَّ تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئاً وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً …. (151)
بگو بيائيد آنچه را پروردگارتان بر شما حرام كرده است برايتان بخوانم: اينكه چيزى را شريك خدا قرار ندهيد، و به پدر و مادر نيكى كنيد، …..
الف) در چهار سوره از قرآن ، نیکی به والدین بلافاصله بعد از مسئله توحید قرار گرفته و این هم ردیف بودن دو مسئله بیانگر این است که اسلام تا چه حد برای پدر و مادر احترام و اهمیت قائل است.
ب) شکر گذاری در برابر پدر و مادر در ردیف شکر گذاری در برابر نعمتهای خدا است. أَنِ اشْكُرْ لِي وَ لِوالِدَيْكَ (1)
ج) قرآن کریم حتی کمترین بی احترامی را به پدر و مادر اجازه نداده است… (اف)
امام صادق (علیه السلام) : اگر چیزی کمتر از اف وجود داشت خدا از آن نهی می کرد و این حداقل مخالفت و بی احترامی به پدر و مادر است. نوعی بی احترامی نگاه تند و غضب آلود به پدر و مادر است.
ه) پیامبر (صلی الله علیه و آله): «بوی بهشت از 500 سال راه به مشام می رسد. ولی هیچ گاه به مشام کسانی که مورد خشم پدر و مادر هستند، نخواهد رسید.»(2)
نکته: اشاره لطیفی شده که نه تنها در بهشت گام نمی گذارند بلکه در فاصله ی بسیار زیادی از آن قرار دارند که حتی نمی توانند به آن نزدیک شوند.(3)
- برای واجبات کفایی (بدون رضایت پدر و مادر جایز نیست) : جهاد تا وقتی وجوب عینی پیدا نکند یعنی داوطلب به حد کافی باشد.
نمونه واجب عینی : اگر کشور اسلامی در خطر قرار بگیرد . هیچ عذری پذیرفته نیست . حتی رضایت پدر و مادر
- برای مستحبات اجازه پدر و مادر لازم است. (نماز جماعت ، نماز اول وقت در وسعت وقت نماز)
نیکی و احسان به والدین :
نیکی و احسان به والدین واجب است چه انسان های صالح و درستکار باشند و چه گنهکار (کافر) ، زنده باشند یا مرده، مؤمن باشند یا مخالف و یا کافر.
اثرات نیکی به پدر و مادر
- وارد جهنم نخواهد شد . هر کس دوست دارد عمری طولانی داشته باشد باید 1 . به پدر و مادرش نیکی کند.2. صله ی رحم انجام دهد 3. به همسایگانش احسان نماید.(4)
- هر کس نیکی به پدر ومادر را برای من تضمین کند من برای او زیادتی ثروت، عمر، و محبوبیت در میان فامیلش را ضمانت می کنم .(5)
- نیکی به والدین و صله رحم ، حساب قیامت را آسان می کند و نیکی کننده به والدین در قیامت با بزرگواران نیکوکار محشور خواهد بود. و ملک الموت ( هنگام قبض روح) به صورتش لبخند می زند. همانا میان نیکی کننده به پدر و مادر و انبیاء در بهشت یک درجه فاصله است.( بر خلاف عاق والدین که با فرعون همنشین است) علاوه بر این که نیکی کننده ی به پدر و مادر مشمول دعای خیر آنان خواهد شد که دعایشان درباره فرزند قطعا مستجاب خواهد شد.(6)
مستحب است به مادر بیش از پدرنیکی شود تا جایی که گفته شده دو سوم نیکی را باید به مادر و یک سوم را به پدر اختصاص داد. و پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) سه بار فرمودند:به مادرت نیکی کن و در مرتبه چهارم فرمودند به پدرت نیکی کن.(7)
- عقوق والدین حرام است.
معصومین آن را از گناهان کبیره دانسته اند.
ملعون است. ملعون است . کسی که پدر و مادرش را اذیت کند یا با آنها مخالفت کند و یا به آنان نیکی و احسان نکند و هر کس پدر و مادرش را ناراحت کند خداوند را ناراحت کرده و هر کس پدر و مادرش را غضبناک کند خداوند را غضبناک کرده و ملک الموت هنگان قبض روح با خشم به او نگاه می کند.و بوی بهشت را استشمام نمی کند.
حقوق والدین حتی بعد از مرگشان هم ادامه دارد…
در روایات: شخصی که در زمان زنده بودن والدین ، آنها را راضی نگه می دارد ولی پس از مردنشان آنان را فراموش می کند (برایشان استغفار نکند، بدهی هایشان را پرداخت نکند و ….) عاق می شود…
به عکس : شخصی که در زمان زنده بودن آنها عاق بوده ولی پس از مردنشان برایشان استغفار کرده ، بدهی هایشان را می پردازد ؛ نامش در زمره نیکو کاران به پدر و مادر نوشته می شود.
به کوشش مبلغ گرامی سودابه سادات حسینی
پی نوشت
1. سوره لقمان ، آیه 14
2.بحارالانوار ج 74 ، ص 69
3. تفسیر نمونه ج 12 ، ص 78
4. مستدرک الوسایل الشیعه، ج 2، ص 627
5. همان
6. همان
7. همان
نظر از: الزهرا واوان [عضو]
سلام ما به تو باداى خديجه كبرى
نخست همسر خوش طينت رسول خدا
هزار رحمت حق بر راوان پاك تو باد
درود ما به تو باد، به جنت الماوى
وفات حضرت خدیجه (س) تسلیت باد
نظر از: پشتیبانی کوثر بلاگ [عضو]
با سلام و احترام
ضمن تشکر و آرزوی قبولی طاعات و عبادات
مطلب شما در منتخب ها درج گردید.
موفق باشید.
—————–
http://farakhan.kowsarblog.ir/ramezan-vijebarname
فرم در حال بارگذاری ...