موضوع: "فضایل اخلاقی"
«سراسر زندگي انسان - از اول تا آخر که چشم باز ميکند، از وقتي که به تکليف میرسد و میفهمد - شروع امتحان است.
هيچ صحنهاي براي انسان پيش نمیآيد الا اينکه امتحان الهي است؛ اگر کسي توجه به اين نکته کند خيلي موفق مي شود؛ يعني توجه داشته باشد به اينکه دائماً سروکارش با خداست؛ در هر صحنهای که پيش میآيد، بداند که دارد امتحان میشود؛ در خريدوفروش و حرف زدن و امور دیگر بداند که امتحان میشود؛ در خانه با همسرش ميخواهد مراوده کند، با فرزندانش میخواهد مراوده و گفتگو کند، بداند تماماً امتحان است.
انسان هر صبح که از خواب برميخيزد بايد بداند هر صحنهاي که در دنيا پيش میآيد اصلاً با تصادف نبوده است؛ مثلاً امروز با يک رفيق برخورد میکند، اين تصادف نيست، يک فقير سر راه میبيند اين تصادف نيست؛ همسرتان يک حرفي میزند، میخواهيد عصباني بشويد؛ اين تصادف نيست؛ اين يک امتحان است؛ بدانيد امتحانی است که خدا از ما میگيرد و شيطان هم در آن حاضر است؛ شيطان هم فشار میآورد تا در امتحان قبول نشويم؛ چون امتحان است و اگر رد بشويم، شيطان کارش را جلو برده است…
حجت الاسلام محمد مهدی میر باقری
دیده شده در کانال تلگرمی توصیه های اخلاقی معنوی
برخی معتقدند، حفظ ظاهر در آموزه های دینی اهمیت ندارد و صرفاً قلب و دل انسان باید پاک باشد. پاسخ این اعتقاد غلط و نادرست را در این کلیپ از زبان حجت الاسلام و المسلمین مسعود عالی می شنویم..
ذکر یونسیه:لا اله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین
1- پیامبر گرامى (صلى الله علیه و آله وسلم) : هر بیمار مسلمانى که این دعا را بخواند، اگر در آن بیمارى (بهبودى نیافت و) مرد پاداش شهید به او داده مى شود و اگر بهبودى یافت خوب شده در حالى که تمام گناهانش آمرزیده شده است .
2- رسول خدا (صلى الله علیه و آله وسلم) : آیا به شما خبر دهم از دعایى که هرگاه غم و گرفتارى پیش آمد آن ادعا را بخوانید گشایش حاصل شود؟ اصحاب گفتند: آرى اى رسول خدا. آن حضرت فرمود: دعاى یونس که طعمه ماهى شد: «لا اله الا انت سبحانک انى کنت من الظالمین»
3- امام صادق (علیه السلام): عجب دارم از کسى که غم زده است چطور این دعا را نمى خواند «لا اله الا انت سبحانک انى کنت من الظالمین» چرا که خداوند به دنبال آن مى فرماید: ما او را پاسخ دادیم و از غم نجات دادیم و این چنین مؤ منان را نجات مى دهیم .
4- برای تقویت نفس و قلب و مکاشفات بسیار خوب است و برای رفع حجب و نورانیت موثر است و استجابت دعا و نجات مؤمنین از طرف خدا شامل گوینده آن می شود.
همه ي ما توصيه هاي زيادي در مورد خوراکي هاي مفيد براي سالم ماندن و تعالي جسم در اين ماه شنيده ايم، حال بياييد اين بار با خود مرور کنيم که چه غذايي هايي مي تواند روح ما را در اين ماه به اوج قدرت و تعالي برساند؟
1- مهرباني:
فراموش نکنيم که ماه رمضان، ماه برکت و رحمت است، بياييد در اين ماه مهربان، ما هم مهرباني را سرلوحه امورمان قرار دهيم و از صميم قلب اين وديعه دوست داشتني را به ديگران نثار کنيم، اول از همه هم خانواده خودمان! اين مهرباني هاست که اين ماه مهربان را به ياد ماندني مي کند.
2- انفاق:
خداوند گرسنگي و تشنگي را بر بنده اش امر کرد، تا از احوال گرسنگان غافل نشود. مبادا در اين ماه دوست داشتني، همسايه اي ، دوستي ، آشنايي يا همشهري، سر گرسنه بر بالين بگذارد و ما غافل باشيم! بياييد بر مرکب بخشش و سخاوت سوار شويم، و به سمت آن يکتاترين محبوب اوج بگيريم.
3- تواضع:
غرور، همان شجره ي نحسي است که شيطان مقرب را از درگاه پروردگار راند. تواضع و فروتني، اول در برابر خدا و بعد در برابر بندگان، دُرِّ نايابي است که بايد قدر آن را بيش از هر زمان در اين روزهاي مقدس بدانيم!
4- شکرگذاري:
هنگامي که شکم هايمان گرسنه و لب هايمان تشنه است، فراموش نکنيم که آن مهربان ترين معبود چه بي کران نعمت هايي که به ما ارزاني نداشته و ما از آن غافل هستيم! پس بياييد در اين ماه، بيش از هر ماه ديگري، سر سجده به آستان حضرت دوست بگذاريم و او را به واسطه الطاف بي کرانش شکر گوييم.
شهريار شکروي
گروه مجلات آموزشي نبات
نماز اول وقت را فراموش نکنید.
نماز اول وقت خیلی موثر است. آنهایی که هر چه می زنند،کار و بارشان جور نمی شود، به خاطر این است که نماز اول وقت نمی خوانند. شما جوان ها را موعظه می کنم که اگر می خواهید دنیا و آخرت داشته باشید،نماز اول وقت را ترک نکنید.
روایت دارد اگر کسی نماز مغرب و عشاء را آنقدر دیر بخواند که آسمان پر از ستاره شود،ملعون است.تا اذان را گفتند،نماز را شروع کنید.نماز اول وقت را ترک نکنید.
منبع: کتاب طریق وصل/ مجموعه رهنمود های اخلاقی حضرت آیت الله مجتهدی تهران،ص80
“چه کنيم در نماز حضور قلب داشته باشيم؟”
همه ما در زندگي روزمره ذهنمان هميشه درگير است. حتي گاهي اگر فرد گرفتار هم نباشد ذهن او درگير چيز ديگري است. ممکن است درگير لذت ها يا درگير خوشي ها باشد. ذهن آدمي هيچ گاه بدون درگيري نيست و اين مشغوليت هاي ذهني اغلب در نماز نيز وجود دارد. براي اينکه در نماز حضور قلب پيدا کنيم گاهي به اين موضوع فکر کنيم که اصلا چرا خدا نماز را براي ما واجب کرده است؟
شايد يکي از دلايل آن اين باشد که از اين درگيري ها براي خودمان انقطاعي ايجاد کنيم و با خدا حرف بزنيم.
داشتن تمرکز و توجه در نماز نيز نيازمند تمرين است.
براي اين تمرين و براي اين موفقيت چند کار را بايد انجام دهيم:
* اولاً زياد دعا کنيم و قبل از نماز به خدا پناه ببريم. گفتن ذکر لاحول و لا قوه الي بالله بسيار مؤثر است. شياطين را از ما دور مي کند و در ما آمادگي ايجاد مي کند.
* دوماً اينکه در همين فرصت محدودي که براي نماز مي گذاريم خلوتي ايجاد کنيم، چند دقيقه زودتر آماده شويم و در خودمان آمادگي نماز خواندن ايجاد کنيم.
* سوماً در صورت امکان ذکر رکوع و سجده را سه بار بگوييم چون سنت اهل بيت نيز به اين صورت بوده است.
* چهارماً اينکه در روايات به ما دستور داده شده که تصور کنيم آخرين نماز عمرمان را مي خوانيم. واقعا گاهي فکر کنيم ممکن است اين آخرين نماز عمرمان باشد و آخرين توشه ايست که از اين دنيا برمي داريم. کساني که به اين تمرين عمل نموده اند اعتراف کرده اند که موفق شده اند.
همچنين توجه به نکته ديگري لازم و ضروري است.
در حديثي از امام صادق (علیه السلام) آمده است که:
هرگاه بنده به نماز بايستد، خداوند عزّوجل به او رو مي كند و مدام متوجّه بنده خويش است، تا اينكه او سه مرتبه از خدا روبرگرداند. هنگامي كه بنده براي مرتبه سوم از خدا منصرف شد، خداوند نيز از او رو برمي گرداند.
در نماز رو برگرداندن از خدا عبارت از اين است كه انسان در بين نماز توجهش به غير خدا باشد.پس مي بينيم که خدا هم به ما عنايت مي کند و فرصت مي دهد و ملائکه الله هم کمک مي کنند تا در نماز غفلت نکنيم. بايدکمي بيشتر بيانديشيم!
سید محسن میر باقری
ببین این نفس بشر چقدر بزرگ است و شرافت دارد که شناخت او مساوی با شناخت خداست و آینه ی حق است. هر کس خودش را شناخت هر آینه خدایش را شناخته است.
و امیرالمؤمنین(علیه السلام) می فرماید: کسی که خود را نشناسد،هیچ چیز رانشاخته است.
همهی مراتب و مقاماتی که برای اولیای خدا ،در روایاتی که در کتاب ها نوشته شده، ذکر شده است مال ماست.
آن هایی که ما قادر به رسیدن به آن ها نیستیم و خصوصی است و صرفا مربوط به خودشان است را نگفته اند و نوشته نشده است.
انسان همه چیز می شود: شیطان ،جن ّ، حیوان،ملک و بالاتر از ملک
منبع: کتاب سمت خدا / حبیب الله فرحزاد ، ص 95 و 96